Pizza wegetariańska – jak komponować smaki, by było zdrowo i sycąco?

Pizza wegetariańska

Pizza to jedno z ulubionych dań ludzi na całym świecie. Co ważne, nie jest zarezerwowana jedynie dla mięsożerców – dzięki szerokiej gamie dostępnych składników, również wegetarianie mogą znaleźć idealny wariant dla siebie. Co więcej, pizza wegetariańska określana jest jako zdrowsza i mniej kaloryczna, ponieważ zawiera dużo warzyw i mniejszą ilość tłuszczu.

W menu pizzerii na całym świecie pizze w wersji wegetariańskiej są powszechnie spotykane i bardzo chętnie zamawiane, nawet przez zwolenników mięsnych dań. Jak dobierać składniki, aby pizza wegetariańska była zdrowa i sycąca? Podpowiadamy!

Pizza wegetariańska, czyli jaka?

Czym w ogóle jest pizza wegetariańska? Najprościej mówiąc – jest to pizza bez mięsnych dodatków, takich jak szynka, kurczak, salami czy boczek. Niektórzy podchodzą do sprawy nieco bardziej restrykcyjnie i unikają również składników takich jak ryby czy owoce morza, jednak głównym kryterium rozróżnienia jest brak mięsa i wędlin. Pozostałe kwestie pozostają bez zmian – ciasto (wyrabiane z mąki, wody i droższy), sos pomidorowy, sposób pieczenia. Pizza wegetariańska charakteryzuje się więc obecnością dużej ilości warzyw. Nie może na niej również zabraknąć sera mozzarella.

Najpopularniejsze pizze bez dodatków mięsnych

Najpopularniejsze pizze wegetariańskie, znane na całym świecie, to na przykład:

  • Margherita (sos pomidorowy i ser);
  • Funghi (sos pomidorowy, mozzarella i pieczarki);
  • Quatro Formaggi, czyli “cztery sery” (pizza z różnymi rodzajami serów, zazwyczaj są to: mozzarella, ser twardy – na przykład parmezan, ser pleśniowy – na przykład gorgonzola oraz kremowy ser typu ricotta).

Kompozycje składników do pizzy wegetariańskiej

Pizza wegetariańska może się składać z bardzo różnorodnych składników. Głównie są to warzywa (przyrządzone w różnej formie) oraz sery, a także produkty typu tofu. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych kompozycji, dzięki którym pizza będzie zdrowa i sycąca. Choć niektóre z nich są dość nieoczywiste, z pewnością zaspokoją niejeden głód. Jakie połączenia smakowe sprawdzą się więc w pizzy wegetariańskiej? Będą to na przykład:

  • brokuły, cukinia, papryka, kukurydza, pomidory, mozzarella;
  • zielone pesto, papryka, brokuły;
  • ser feta, czarne oliwki, szpinak, czerwona cebula;
  • szpinak, kukurydza, ser camembert, ogórek, sos pomidorowy;
  • ser camembert, ser feta, oscypek, parmezan;
  • grillowane warzywa z mozzarellą i ziołami;
  • czerwona papryka, zielona papryka, cukinia, kukurydza, ser;
  • ser kozi, gruszka, ser mozzarella;
  • oliwki, ser feta, suszone pomidory, czerwona cebula;
  • wędzona papryka, czosnek, tofu;
  • kukurydza, ananas, sos pomidorowy;
  • pieczarki, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella;
  • żółta papryka, cukinia, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, gorgonzola.

Pizza wegetariańska może występować również w wersji z rybami, na przykład:

  • tuńczyk, kukurydza, czarne oliwki, czerwona cebula, ser mozzarella;
  • wędzona makrela, oliwki, pomidorki koktajlowe, mozzarella;
  • wędzony łosoś, rukola, ricotta, parmezan;
  • wędzony łosoś, szpinak, cebula, pomidory, ser mozzarella;
  • frutti di mare, czyli owoce morza: krewetki, małże, omułki, ośmiornice z serem mozzarella, cebulą i czosnkiem.

Dlaczego pizze wegetariańskie są tak zdrowe i sycące?

Jak wiadomo, pizza nie należy do najzdrowszych posiłków, ponieważ jest dość kaloryczna. Odpowiada za to ser oraz składniki mięsne, które dodatkowo mają wysoką zawartość tłuszczu. Natomiast najzdrowszą z pizz jest właśnie jej wegetariańska wersja. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawiera dużą ilość warzyw. Warzywa zawierają wiele witamin i składników mineralnych, które dobrze wpływają na nasz organizm. Dodatkowo większość z nich charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i zapewnia na dłuższy czas uczucie sytości. Oczywiście warto pamiętać, że kalorycznym produktem jest ser, którym urozmaicamy również pizzę wegetariańską. Jednak nawet w takiej konfiguracji jest to zdrowsza i bardziej sycąca wersja, niż pizza z dodatkiem boczku czy kiełbasy.

Oznaczenie pizzy wegetariańskich w menu pizzerii

Przyjęło się, że w menu restauracji serwujących pizzę wersje wegetariańskie oznacza się symbolem listka. Dzięki temu na pierwszy rzut oka widać, które pizze nie zawierają mięsnych dodatków i nie trzeba się wczytywać w składniki każdej z nich – a do wyboru jest zwykle całkiem dużo pozycji. Jest to wygodne i bardzo praktyczne rozwiązanie, które funkcjonuje już od kilku lat i przyjęło się w wielu krajach.

A może pizza w wersji wegańskiej?

Pizza wegetariańska daje sporo możliwości, ale co z jej wegańską kuzynką? Weganie unikają potraw, w których wykorzystuje się jakiekolwiek produkty odzwierzęce, w pizzy więc zdecydowanie unikają ryb i owoców morza, ale także serów. Pizza wegańska składa się więc głównie z warzyw i dodatków typu tofu, a zamiast tradycyjnych serów wykorzystuje ich wegańskie odpowiedniki. Najpopularniejszą pizzą wegańską jest Marinara – składa się jedynie z sosu pomidorowego, czosnku i oregano.

Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

zima z dzieckiem w górach

Jak przygotować się na zimowy wyjazd z dzieckiem w góry?

relacje z rówieśnikami

Relacje z rówieśnikami – jak pomóc dziecku zbudować fajne relacje