Herbaty w różnych kolorach

Herbaty w różnych kolorach

To jakie właściwości i smak ma herbata zależy od wielu czynników, między innymi od klimatu regionu, w którym jest uprawiana i sposobu przetwarzania herbacianych liści. Niewiele osób wie, że tak naprawdę istnieją tylko dwa gatunki herbat. Camellia sinensis - czyli herbata chińska oraz Camellia asamica herbata indyjska, której krzewy rosną w indyjskiej prowincji Assam.

Większość z nas jednak operuje wyłącznie kolorami herbat. Warto pić herbatę choćby daltego, iż normalizuje ona ciśnienie, działa moczopędnie, a także działa przeciwnowotworowo. Jest też cennym składnikiem wielu kosmetyków, ponieważ doskonale koi podrażnienia, nawilża i dodaje blasku skórze. Zwalcza również wolne rodniki, powodujące szybsze starzenie się skóry. Dlatego postaramy się przybliżyć właściwości poszczególnych herbat.

Herbata czarna - to chyba najbardziej popularna w naszym kraju herbata. Powstaje w procesie fermentacji enzymatycznej, co nadaje jej określony smak i aromat, choć w procesie tym większość związków ulega utlenieniu. Czarna herbata doskonale likwiduje stres i objawy zmęczenia.

Herbata czerwona - aby powstała ta wspaniała aromatyczna herbata, powstaje poprzez fermentację z udziałem mikroorganizmów. Procesy te zachodzą inaczej (krócej) niż w przypadku czarnej herbaty. Przez co napój ten zawiera wiele odżywczych wartości w postaci enzymów i polifenoli, niezwykle pomocnych w procesie odchudzania. Te ostatnie dodatkowo mają również cudowną właściwość obniżania cholesterolu. Regulują one bowiem wydzielanie żółci przez co ułatwiają trawienie. Zamieniają również tłuszcz w energię. Herbaty te zawierają także dobroczynne związki mineralne, cenne mikroelementy, a także mangan, wapń, białko i fluor.

Herbata zielona - powstaje dzięki ogrzaniu świeżych liści i wysuszeniu. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych herbat. Picie zielonej herbaty wspomaga proces odchudzania. Wspomaga także leczenie i profilaktykę chorób układu nerwowego, między innymi w chorobie Parkinsona i Alzheimera. Obniża poziom cholesterolu. Ponadto reguluje ciśnienie i działa przeciwnowotworo. Zielona herbata zapobiega próchnicy zębów oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Herbata biała - nazwa tej aromatycznej herbaty wzięła się stąd, iż jej liście zbiera się, gdy są jeszcze w pączkach, bardzo wczesną wiosną, otulone białymi nitkami. Herbata ta ma właściwosci antymutogenne, a więc przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych. Biała herbata nie dopuszcza do powstawania wolnych rodników. Poprawia krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu. Doskonale orzeźwia i wspomaga koncentrację. Jest doskonałym napojem na upalne dni.